Hareketli yaşam, bereketli zihin...


Uzmanlara göre düzenli spor yapan çocuk ve gençler daha sağlıklı bir zihne sahip oluyor. Güçlü bir hafızayla işlerine veya derslerine daha çabuk odaklanırken sağlıklı bireyler olarak yetişiyorlar.

Düzenli fiziksel aktivitenin çocuk ve gençlerin ruh sağlığını olumlu etkilediği, hafızayı geliştirdiği, başarıyı artırdığı sürekli dile getiriliyor.

 Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel’e göre, spor yapan çocukların stresi azalıyor, kendilerini daha iyi hissediyorlar. Öğrenmeye daha hazır hale gelirken sağlıklı kemik ve kas kitlesine, vücut ağırlığına da sahip oluyorlar. Geceleri iyi uyuyor, denge ve esnekliklerini daha kolay geliştirebiliyorlar. Düzenli egzersiz yapan çocukların kan basınçları ve kolesterol düzeyleri de düşük kalıyor. Şeker hastalığı ve ileride kalp-damar rahatsızlıkları geçirme riskleri azalıyor.

OKUL BAŞARISINI DA ETKİLİYOR

Fiziksel aktiviteler, çocukların okul başarılarını da olumlu etkiliyor. Yapılan araştırmalar aşırı hareketsiz yaşamın, çok fazla oturmanın ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.

Spor, çocuk ve gençlerde depresyon belirtilerinin ve etkilerinin önlenmesinde diğer araçlardan daha çok yararlı. Anksiyete etkisini ortadan kaldırmada da rol oynuyor. Hareket içindeki çocuk ve gençler daha iyi hissediyor, kendileriyle daha barışık olabiliyorlar. Sporun sınıf içinde davranışa, akademik başarıya, bilişsel performans üzerine de olumlu etkisi bulunuyor.

Tüm bu etkenler çocukların sağlıklı ve zinde olmasını sağlıyor. Düzenli yapılan spor çocuğun hafızasını ve bir işe veya derse konsantre olmasını sağlarken evle, okulla çevresinde pozitif davranışlar sergilemesine de yardımcı oluyor.

Yürüme döneminden itibaren aktivite şart


- Yürüme döneminde çocuk günde minimum bir saat 30 dakika aktivitede bulunmalı.


- Okul öncesi dönemde günlük aktivite an az iki saat olmalı ve bunun bir saatini düzenli egzersizler oluşturmalı.


- Çocuklar okul çağına geldiğindeyse günde bir saat fiziksel olarak aktif olmalı. Bunlar 15’er dakikalık zamanlara bölünerek yapılabilir.


- Haftada üç gün tempolu yürümek, paten kaymak, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek gibi orta düzeye sahip; ip atlamak, hızlı koşmak, futbol, basketbol, yüzme, tenis gibi şiddetli aktiviteler yapabilirler.


Aileler neler yapabilir?


- Çocuğun yaşına uygun spor yaptırın.

- Sağlıklı yaşam biçimini benimseyerek, çocuğa örnek olmaya gayret edin.


- Aktiviteleri eğlenceli hale getirmeye çalışın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mücadele ruhu...

Okulun "iklim"i olur mu demeyin!.. Başarıyı o belirliyor...