İŞTE BİZİM O 1'İ ÖZÜMSETMEMİZ GEREKİYOR


Einstein “Aslında herkes dahidir. Ancak siz bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir.” der.

Sürekli olarak sınav odaklı, mutlak ve koşulsuz başarılı olmaya endeksli, başkalarıyla sürekli kıyaslanan, sınavlardan, karneden puan olarak başarısız bir sonuç çıkaran çocukları aşağılayan, öğrencileri-çocukları sadece birkaç ders veya etkinlikten değil tüm derslerden, etkinliklerden, alanlardan başarılı olmak zorunda bırakan bir sistem…

Bu sistemi değiştirmek için gayretler var, “ama”sına giremeyeceğim…

İşte “mutlaka her dersten başarılı olunacak-olunmalı”, bir diğer anlatımıyla “genel baaşrı sınavlarında bütün derslerden sorular çıkıyor, bundan dolayı bütün derslerden başarı ortalamanız yüzde 85’in üstünde olmalı, yoksa alacağınız puan hiçbir işe yaramaz” anlayışı artık tartışılmalı, tartışılıyor da…

İşte bu eğitim öğretim ortamında unutulan ve mutlaka verilmesi gereken değerler, davranışlar unutuluyor mu acaba?..

İşbirliği, grup veya ekip çalışması, sağlıklı iletişim, ortak akıl, sağduyu, tahammül, sosyal sorumluluk, milli ve manevi değerler, görev alma ve verilen görevi yapabilme, sağlıklı yaşam, demokrasi bilinci ve aklıma gelmeyen değer ve davranışlar.

Bu değer ve davranışların kazandırılması hususunda bazı idareci ve öğretmen arkadaşların gayretlerini biliyor ve takdir ediyorum.

Onlar olması gerekeni yapıyorlar.

Hani meşhur bir hikaye anlatılır;

Profesörün birisi tahtaya kocaman bir 1 rakamı yazar tahtaya. Ancak bu 1’in ne olduğunu söylemez. Sonra bu 1’in yanında arka arkaya 0 yazmaya başlar. Bu 0 başarıdır, bu 0 kariyerdir, bu 0 saygıdır, bu 0 kazanmak istediğin okuldur… Rakam gittikçe büyür. Öğrenciler sonunda olacağı merakla bekler. Ve en sonunda profesör tahtaya yazdığı rakamların en başındaki 1’i siler. Öğrencilere döner “Ne oldu arkadaşlar, kocaman bir sayı 0 oldu mu?” der. Öğrenciler “evet hocam” deyince, profesör “Çocuklar, işte o baştaki kocaman 1, yanındaki 0’lara anlam veren, değer katan 1 karakterdir, kişiliktir. İşte o 1 olmadan diğerleri bir hiçtir…” der.

İşte bizlerin o 1’i anlatmamız, kavratmamız, özümsetmemiz, davranış haline getirmeye çalışmamız, çok çalışmamız gerekiyor…




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mücadele ruhu...

Okulun "iklim"i olur mu demeyin!.. Başarıyı o belirliyor...